ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ Μαΐου 2014


ektosΟι δημοτικές – περιφερειακές εκλογές του 2014 πραγματοποιούνται σε μια χρονική περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για το λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Το έγκλημα των τεσσάρων μνημονίων, η κοινωνική βαρβαρότητα, η δράση της Xρυσής Aυγής και γενικά των φασιστικών ομάδων (μετά και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα) προδιαγράφουν ένα ακόμη ζοφερότερο μέλλον για τα λαϊκά στρώματα, ενώ παράλληλα η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση εξελίσσεται όλο και περισσότερο φέρνοντας σύννεφα πολέμου και στη γειτονιά μας. Ταυτόχρονα, γεννάει ένα νέο κύκλο εξεγέρσεων και κινημάτων αντίστασης, τόσο στη χώρα μας όσο και στην ευρύτερη περιοχή, αφήνοντας ανοιχτή την ελπίδα ευρύτερων ανατροπών και κοινωνικών αλλαγών.

Η κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση βαθαίνει, ενώ το χυδαίο success story της κυβέρνησης καταρρέει σα χάρτινος πύργος με την ανεργία να βρίσκεται στο 27%, την υγεία, παιδεία, ασφάλιση να διαλύονται και το δημόσιο πλούτο να ξεπουλιέται στους απανταχού επενδυτές.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τα εκάστοτε δεξιά και «αριστερά» της δεκανίκια συνεχίζει πιστά στο δρόμο της πολιτικής των μνημονίων φέρνοντας νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, όπως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η ακόμη μεγαλύτερη φοροληστεία, η πλήρης διάλυση του πρωτοβάθμιου συστήματος δημόσιας υγείας κλπ. Με πρόφαση την αποπληρωμή του χρέους που οι ίδιοι δημιούργησαν, ακολουθούν κατά γράμμα τις πολιτικές και τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, εξοντώνοντας τον ελληνικό λαό, με σκοπό την αποφυγή της χρεοκοπίας ΤΟΥΣ και τη διατήρηση – αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Όμως απέναντι στον αντιλαϊκό μεσαίωνα όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, οι μετανάστες γράφουμε τη δικιά μας ιστορία αξιοπρέπειας. Μια αξιοπρέπεια που χτίζεται με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των πλατειών, τις ηρωικές απεργίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως αυτή των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, την αλληλεγγύη στους απεργούς της Χαλυβουργίας, της ΒΙΟΜΕ, της ΕΡΤ, τους αγώνες ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΗ και την αντιφασιστική – αντιρατσιστική πάλη. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ παρά τις κατακτήσεις του κινήματος συνέχισαν την εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής.

Ο δρόμος όμως του αγώνα αποτέλεσε ως τώρα κι ένα μεγάλο σχολείο εμπειριών και συμπερασμάτων. Ο λαός βρίσκεται πλέον μπροστά σε ένα ξεκάθαρο και σαφές δίλημμα. Είτε ο αντίπαλος θα συνεχίσει να διαπράττει το μεγάλο αυτό κοινωνικό έγκλημα ισοπεδώνοντας οριστικά ό, τι κατάφερε να κατακτηθεί με θυσίες και αγώνες όλες αυτές τις δεκαετίες, δίνοντας νέο έδαφος κερδοφορίας για το κεφάλαιο και ανασυγκρότησης του καπιταλισμού, είτε εμείς θα επιλέξουμε τη δυνατότητα να χαράξουμε από κοινού το νικηφόρο μονοπάτι του διαρκούς αγώνα, της παρατεταμένης σύγκρουσης και ρήξης με τις πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ, της ΟΝΕ και του ΔΝΤ επιβάλλοντας εκείνες τις τομές που θα φέρουν το λαό και τα συμφέροντά του στο προσκήνιο.

Έτσι λοιπόν, σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή η Αριστερά και το λαϊκό κίνημα πρέπει να σταθούν στο ύψος των προκλήσεων και των επιταγών της εποχής μας. Μπροστά στις απειλές της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, την κάλυψη που παρέχουν στη δράση φασιστικών ομάδων, την προπαγάνδα του μιντιακού κατεστημένου και τον αυταρχικό χαρακτήρα των κρατικών μηχανισμών, η Αριστερά καλείται να σηκώσει το γάντι της σκληρής αναμέτρησης. Καλείται να γίνει δύναμη από το λαό για το λαό, να κινητοποιηθεί και να εμπνεύσει, να πείσει, να συμβάλλει και να ενισχύσει την υπόθεση της οργάνωσης του λαού και των εργαζόμενων. Οφείλει εν τέλει να διατυπώσει μια πρόταση με τους απαραίτητους όρους και χαρακτηριστικά, ώστε όλοι εμείς να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας και να ορίζουμε το παρόν και μέλλον μας. Ταυτόχρονα το εργατικό αλλά και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα οφείλει παλεύοντας μέσα από τα πρωτοβάθμια όργανά του, να διαχωριστεί από την υποταγμένη γραφειοκρατική ηγεσία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και να διαμορφώσει ένα ισχυρό μέτωπο αποφασιστικού, συντονισμένου και παρατεταμένου αγώνα για την ανατροπή των βάρβαρων πολιτικών.

Θα αναρωτηθεί ίσως κανείς ότι όλα αυτά μάλλον δεν απασχολούν τη μάχη των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών και ότι αποτελεί μέρος μιας πιο κεντρικής συζήτησης. Το αντίθετο συμβαίνει και ισχύει. Ως Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση «ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ» στο Μαρούσι θεωρούμε και πιστεύουμε ότι ειδικά τώρα στα χρόνια των μνημονίων και της εφαρμογής του «Καλλικράτη» στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των κατοίκων στις γειτονιές μας ισοπεδώνονται από τον οδοστρωτήρα της τρόικας. Με τον «Καλλικράτης» στην πραγματικότητα:

 

 • Απομακρύνθηκαν τα κέντρα λήψης των αποφάσεων από τους δήμους
 • Μειώθηκαν σημαντικά οι προϋπολογισμοί των δήμων
 • Ελαστικοποιήθηκαν οι σχέσεις εργασίας σε δήμους και περιφέρειες
 • Πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται χιλιάδες απολύσεις, συναινώντας στην ραγδαία αύξηση της ανεργίας
 • Υποβαθμίστηκε η δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία με κλείσιμο ιατρείων, σχολείων, απολύσεις γιατρών, δασκάλων, σχολικών φυλάκων κ.α. υποβαθμίζοντας κατ’ επέκταση και το επίπεδο ζωής των κατοίκων
 • Πραγματοποιήθηκαν ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και δημόσιων χώρων, ξεπουλώντας τη δημόσια περιουσία σε «μεγαλοκαρχαρίες»

 

Η εμπέδωση και η εφαρμογή των μνημονίων, η υλοποίηση των πολιτικών της ΕΕ και του ΔΝΤ έχουν τους ντόπιους τοποτηρητές τους σε δημοτικές αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε δημοτικές παρατάξεις. Και πράγματι, ως κάτοικοι του Αμαρουσίου γινόμαστε μάρτυρες αυτής της πραγματικότητας.

Από το 2010 και μετά, που εκπροσωπούμαστε στο Δ. Σ. της πόλης ασκήσαμε την ουσιαστικότερη, δυναμικότερη και συνεπέστερη αντιπολίτευση έναντι της διοίκησης Πατούλη, χωρίς συμβιβασμούς και οπισθοδρομήσεις.

Η δημοτική αρχή του Πατούλη, αλλά και οι συνοδοιπόροι του (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), αφήνουν πίσω τους ένα πολύ πλούσιο έργο… Υπηρέτησαν πιστά την πολιτική των απολύσεων, της ανεργίας, των περικοπών στις δημόσιες παροχές, του ξεπουλήματος δημοσίων χώρων – πάρκων κλπ, της υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν υγείας βλ. κλείσιμο ΕΟΠΥΥ (ο κ. Πατούλης είναι και πρόεδρος του ΙΣΑ…) αλλά και της εκπαίδευσης, αφήνοντας τα σχολεία χωρίς δασκάλους και φύλακες. Καταχρέωσε το δήμο ως άξιος συνεχιστής του κ. Τζανίκου (ο δήμος Αμαρουσίου είναι 5ος σε χρέη πανελλαδικά!!!), ενώ οι δημότες Αμαρουσίου πληρώνουν περισσότερα τέλη, αλλά παρ’ όλα αυτά, επέβαλλε… φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες επιχειρήσεις (πχ Mall και GoldenHall). Έβαλε εισιτήριο στη δημοτική συγκοινωνία και χρεώνει και τους χώρους στάθμευσης… Τέλος συνέβαλε στην τσιμεντοποίηση αλλά και το ξεπούλημα των δημόσιων χώρων και χώρων πρασίνου.

Το Μαρούσι όμως αγωνίστηκε αφήνοντας πολλές φορές αυτές τις άδικες αποφάσεις να παραμείνουν στα χαρτιά και το «ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ», ήταν κάθε φορά στην πρώτη γραμμή του αγώνα! Ας θυμηθούμε τις απεργίες των δασκάλων το Σεπτέμβρη του 2013 αλλά και τις κινητοποιήσεις του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων που όλοι μαζί παλέψαμε για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση! Τον αγώνα των γιατρών και των ασφαλισμένων την ίδια περίοδο να μην κλείσουν τα νοσοκομεία αλλά και αυτές τις μέρες ενάντια στο κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ και τις απολύσεις των γιατρών. Τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις όταν δολοφονήθηκε ο Π. Φύσσας από μέλη της Χρυσής Αυγής. Τις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των δημοσίων χώρων, των πάρκων. Τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς. Να μην ξεχνάμε τέλος ότι όλοι αυτοί, όλοι εμείς διαλέξαμε και μορφές συντονισμού του αγώνα μας γιατί τελικά, τα παραπάνω ζητήματα μας αφορούν όλους.

Για εμάς λοιπόν είναι αναγκαίο στο δήμο Αμαρουσίου να υφίσταται και να δρα μια αριστερή, ριζοσπαστική, δημοτική παράταξη, που να κινείται σε αντικαπιταλιστική – αντισυνδιαχειριστική κατεύθυνση ως αναπόσπαστο κομμάτι ενός πραγματικού μετώπου ρήξης και ανατροπής στην περιοχή που θα μάχεται τις αντιλαϊκές πολιτικές και θα αποτελεί το αντίπαλο δέος σε όλους όσους υλοποιούν και εφαρμόζουν τις αντιλαϊκές μνημονιακές – Καλλικρατικές πολιτικές ή με διαχειριστικού χαρακτήρα προτάσεις επιχειρούν να τις εξωραΐσουν φορτώνοντας στις πλάτες του λαού ένα ασήκωτο χρέος (εθνικό και δημοτικό) που αυτός δεν δημιούργησε.

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση «ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ» υπηρέτησε και υπηρετεί το ακόλουθο πλαίσιο αρχών και κατευθύνσεων:

Συγκροτήθηκε με σκοπό να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, σε μία κατεύθυνση αριστερή, μαχητική και αντικαπιταλιστική, όταν οι δημοτική αρχή, ανεξαρτήτου κόμματος (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν τα «μεγάλα» συμφέροντα. Αντιλαμβάνεται ότι η πόλη, ο χώρος και η λειτουργία τους αποτυπώνουν δομικά τις κυρίαρχες κοινωνικές σχέσεις εξουσίας, έτσι όπως επικαθορίζονται από την ταξική πάλη, αντιστρατεύεται τη λογική της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» και αναγνωρίζει ότι πλέον σήμερα κάθε τοπικό ή περιβαλλοντικό πρόβλημα συνδέεται άμεσα με τα κεντρικά πολιτικά μέτωπα και ότι η επίλυση των «τοπικών προβλημάτων» εξαρτάται άμεσα από την έκβαση της συνολικής πάλης του λαού ενάντια σε συγκυβέρνηση, κεφάλαιο, ΕΕ, ΟΝΕ, ΔΝΤ.

Έχει αντισυνιδιαχειριστική λογική και αντιλαμβάνεται ότι η Τ. Α. ούτε τοπική είναι, ούτε πολύ περισσότερο αυτοδιοίκηση, αλλά αποτελεί τμήμα του κρατικού μηχανισμού με ολοένα μειωμένες αρμοδιότητες στο πλαίσιο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη». Αντιλαμβάνεται τους δήμους ως πεδίο έκφρασης της λαϊκής δυναμικής και όχι θεσμό που μπορεί εν δυνάμει να εκφράσει τα τοπικά λαϊκά συμφέροντα.

 

Παλεύει για την οργάνωση και κινητοποίηση του λαού, πιστεύοντας στην οργανωτική του διάθεση, συμβάλλοντας στην δημοκρατία του κινήματος μέσα από τη δημιουργία θεσμών αυτοοργάνωσης και εργατικής αλληλεγγύης.

 

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση «ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ» υπηρέτησε και υπηρετεί το ακόλουθο πλαίσιο διεκδικήσεων στο πλευρό του λαού και των εργαζομένων:

 1. Κατάργηση του «Καλλικράτη» και των επιπτώσεων του στην τοπική αυτοδιοίκηση (απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων, νέες αυξήσεις δημοτικών τελών, ΣΔΙΤ, ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των δήμων, φορομπηξία).
 2. Όχι στις κατασχέσεις κατοικιών και τις διακοπές ρεύματος και νερού. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό. Δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια αγαθά.
 3. Κατάργηση του οικονομικού παρατηρητηρίου των ΟΤΑ – Άμεση καταβολή από το κράτος των φόρων που έχουμε καταβάλει και πρέπει να αποδοθούν στην Τ. Α.
 4. Κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας σε εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους – Γενναία φορολόγηση των επιχειρήσεων.
 5. Έργα υποδομής για τις κοινωνικές ανάγκες – Όχι στις Σ. Δ. Ι. Τ. – Όχι στην επιχειρηματικοποίηση της Τ. Α. και τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών – Εργατικός – λαϊκός έλεγχος σε κάθε έργο.
 6. Να ζούμε σε μια ανθρώπινη πόλη με επαρκή δημόσια και δωρεάν μέσα συγκοινωνίας, υπηρεσίες πρόνοιας και πολιτισμού και ελεύθερους χώρους κόντρα στα σχέδια του σημερινού και οποιουδήποτε άλλου δημάρχου και των εργολάβων.
 7. Απομάκρυνση – κατεδάφιση των παράνομων υπερτοπικού χαρακτήρα εμπορικών κέντρων Mall, GoldenHall κ. λ. π.
 8. Υπεράσπιση των δημόσιων χώρων πρασίνου (Δάσος Συγγρού, κτήμα Καρέλλα, Άλσος Παραδείσου) ενάντια σε κάθε είδους καταπατήσεις ή προσπάθειες για δήθεν επιχειρηματικού χαρακτήρα αναπλάσεις που οδηγούν στο ξεπούλημα τους σε ιδιώτες.
 9. Δημόσια, επαρκής και δωρεάν ασφάλιση, υγεία και εκπαίδευση για όλο το λαό.
 10. Πολιτισμός και αθλητισμός είναι κοινωνικά δικαιώματα. Πρέπει να παρέχονται δωρεάν. Ενίσχυση του δημιουργικού ερασιτεχνικού χαρακτήρα τους.
 11. Ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της, και κάθε κυβέρνησης με αντιλαϊκή πολιτική, μέσα από την αγωνιστική κλιμάκωση του μαζικού λαϊκού κινήματος, την αντιδιαχειριστική λογική και την επίγνωση ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μια «φιλολαϊκή» κυβερνητική διαχείριση στο πλαίσιο του ευρώ, της ΕΕ και του καπιταλιστικού συστήματος.
 12. Υπεράσπιση της ζωής των εργαζομένων στην πάλη για την επιβίωση και τη βελτίωση της θέσης τους, με ριζική αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, ενάντια στη δικτατορία των μνημονίων, των τραπεζών, του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας.
 13. Έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ αλλά και από το ΝΑΤΟ. Πάλη για διάλυσή τους. Στήριξη των αγώνων της εργατικής τάξης και των λαών της Ευρώπης και της Μ. Ανατολής ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους.
 14. Πάλη για δημοκρατία και κυριαρχία του εργαζόμενου λαού και απελευθέρωση από τα δεσμά του σύγχρονου απολυταρχισμού του κεφαλαίου.
 15. Απόκρουση της κρατικής καταστολής, της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της φασιστικής και νεοναζιστικής τρομοκρατίας. Οργάνωση για την αυτοάμυνα και προστασία των εργαζομένων, των μεταναστών και ευρύτερα του λαού. Νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες. Δημοκρατικά δικαιώματα για όλους.
 16. Να μην πληρώσει ο λαός το χρέος και την κρίση. Διαγραφή του χρέους – άρνηση πληρωμής.
 17. Μονομερής κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων – Διώξιμο της τρόικας και κάθε κηδεμόνα.
 18. Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας χωρίς αποζημίωση.
 19. Εργατικός και κοινωνικός έλεγχος στην παραγωγή και σε όλη την κοινωνία.
 20. Αυξήσεις στους μισθούς, δουλειά για όλους, μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, μείωση του χρόνου εργασίας.
 21. Κανένας εργαζόμενος στην εφεδρεία/διαθεσιμότητα/απόλυση – Κατάργηση των ΚΟΙΝΣΕΠ – Καμία πρόσληψη από ΜΚΟ – Προσλήψεις με βάση τις ανάγκες λειτουργίας του Δήμου για το κοινωνικό συμφέρον – Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους – Όχι στις απολύσεις. – Νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων. Κάτω τα χέρια από τον ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία και τα σχολεία.
 22. Δομές αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, ανεξάρτητες από το κεντρικό και το τοπικό κράτος σε κάθε δήμο και γειτονιά.

 

Ως Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση «ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ» απευθύνουμε ένα ανοιχτό, ειλικρινές, ενωτικό κάλεσμα για τη συγκρότηση ενός μάχιμου δημοτικού ψηφοδελτίου σχήματος που θα παρέμβει για μια ακόμα φορά (2006 – 2010) στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στο δήμο Αμαρουσίου. Απευθυνόμαστε σε οργανωμένους και ανένταχτους αγωνιστές, σε όλους τους κατοίκους της γειτονιάς μας που βιώνουν καθημερινά τον κίνδυνο της ανεργίας, βλέπουν το μεροκάματό τους να λιγοστεύει ακόμη πιο πολύ, αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους. Καλούμε σε ισότιμο διάλογο όλους όσους επιθυμούν να συμβάλλουν σε αυτή την υπόθεση, προκειμένου αυτό το εγχείρημα να αποκτήσει ακόμα πιο μαζικά, πιο δημοκρατικά και πλατιά χαρακτηριστικά. Απευθυνόμαστε σε όλους όσους έχουμε το βλέμμα στραμμένο ακόμη προς τον ήλιο, που πιστεύουμε στην υπόθεση της ανατροπής αυτής της βαρβαρότητας. Γιατί τελικά σε αυτό τον αγώνα, σε αυτή τη μάχη, είτε θα χάσει ο καθένας μόνος του, είτε θα κερδίσουμε όλοι μαζί! Όλοι μαζί λοιπόν μέχρι την τελική νίκη!

«Εκτός των Τειχών»

Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση

Μαρούσι, 25 Φεβρουαρίου 2014

Advertisements

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: